Seuraa

QGIS, GRASS & KuntaGML

KuntaGML:n mukaiset WFS-rajapinnat voivat olla QGIS:n ja monen muunkin paikkatieto-ohjelmiston osalta haasteellisia. Normaaliin tapaan lisättynä WFS-taso ei toimi, sillä KuntaGML:n mukaiset rajapinnat eivät ole yleisesti maailmalla käytössä.

Tässä ohjeet miten Turun kaupungin WFS-rajapinnan aineistot saa avattua QGIS:n ja GRASS:n avulla.

Asenna GRASS tai käytä QGIS:n avulla

1. Asenna QGIS with GRASS, esim. QGIS 2.18.2, jos sinulla ei ole jo GRASS työkaluja käytössä tai ne eivät toimi. GRASS työkalut saa normaalisti käyttöön laajennusosista>Hallitse ja asenna lisäosia>GRASS 7.

mceclip1.png

Huom! Jos tätä ei näy, GRASS:a ei ole asennettu oikein QGIS:iin. Voit halutessasi käyttää myös suoraan GRASS:n kometorivityökalua.

2. Luo GRASS:lle uusi karttajoukko (paikka johon tiedostot tallennetaan) kohdasta Laajennusosat>GRASS>Uusi karttajoukko. Navigoi sopivaan kansioon ja nimeä tallennuskansiosi järkevällä nimellä.

Tarkasta WFS-rajapinnan sisältö

3. Tuodaan KuntaGML:n mukainen rajapinnasta informaatiota QGIS:iin. Tässä esimerkissä käytetään Turun kaupungin WFS-rajapintaa. 

mceclip0.png

  • Huomaa että Suojelualue-aineisto on nimeltään ”akaava:Suojelualue” ja että aineisto tukee koordinaattijärjestelmiä, joiden EPSG koodit ovat 3067 ja 3877.

Hae GRASS:n avulla haluttu taso uudeksi karttajoukoksi ja lisää työtilaan

4. Avaa QGIS:n kautta GRASS komentotulkki (GRASS Shell). Aja GRASSin komentorivissä seuraava komento:

v.in.wfs url="http://opaskartta.turku.fi/TeklaOGCWeb/WFS.ashx?" output=turku_suojelualue_3877 name="akaava:Suojelualue" srs="EPSG:3877"

  • output=uuden tiedoston nimi (se tallentuu aiemmin luomaasi karttajoukon kansioon)
  • name=aineiston nimi WFS-rajapinnassa
  • srs=aineiston koordinaattijärjestelmän EPSG koodi

5. Lisätään taso QGIS:n työtilaan. Tämä onnistuu tällä hetkellä vain QGIS:n tasovalikon yläpuolella usein oleavsta Selain-kohdasta. Navigoi GRASS karttajoukkoon ja kaksoisklikkaa haluttua tiedostoa: turku_suojelualue_3877. Tiedoston pitäisi aueta työtilaan.

6. Tuodaan lopuksi taustakartaksi Opaskartta_mv Turun kaupungin WMS-tasoista, jotta voit tarkistaa onko aineisto oikealla paikallaan:

Lisää taso > Lisää WMS taso > Luo uusi yhteys > nimeä yhteys haluamallasi nimellä ja lisää URL-kohtaan: http://opaskartta.turku.fi/TeklaOgcWeb/WMS.ashx

Huomaa, että aineisto on nyt tallentunut koneellesi hakuhetken tilanteessa, jos aineiston tiedot pitää päivittää, taso pitää hakea uudelleen GRASS:n avulla.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
1/1 koki tästä olevan apua
Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

Kommentit