Usein kunnista tehtävissä teemakartoissa on hyödyllistä käyttää visualisoinnin nimissä kuntajako-aineistoa rantaviivoilla siten, että kuntien merelle ulottuvat alueet leikataan pois. Seuraavassa käydään läpi ohje, jolla QGIS pystyy tuottamaan kyseisen aineiston.
Ensin hankitaan aineistot käyttäen MML:n avoin data -palvelua, josta ladataan halutun mittakaavan mukainen kuntajako-aineisto ja MML:n Yleiskartta 1:1 milj. -aineisto (käytetään vesialue-aineisto). Myös kartat.kapsi.fi-palvelua voi hyödyntää aineistojen lataamiseen.
Nyt voidaan ladata vektoriaineistot .shp-aineistoformaateissa QGIS:iin (tasojen oletus nimet on muutettu selkeyden vuoksi):
kuntajako-aineisto:
vesialue-aineisto:
Huomaa, että vesialue-aineisto sisältää myös sisävesistöt. Valitsemme aineistosta Itämeren, "Valitse kohteet aluerajauksella tai yksittäisellä napautuksella" -työkalulla. Valitse jatkuva vesialue klikkaamalla jossain Itämeren polygonin päälle.
Sitten voidaan siirtyä kuntajako-aineiston leikkaamiseen valitulla Itämeren alueella.
Avaamme työkalun, jonka avulla leikkaamme Itämeren ylle ulottuvat kuntajako-aineiston osat. Se löytyy seuraavasti:
Vektori > Geoprosessoinnin työkalut > Eroavuus (eng. Vector -> Geoprocessing Tools -> Difference)
Valitaan:
- Syötetaso: kuntajako-aineisto
- Eroavuustasoksi (eng. : vesialue-aineisto
- Pidetään rastitettuna "Käytä vain valittuja kohteita", jonka QGIS ymmärtääkin rastittaa automaattisesti.
- Luodaan tilapäinen taso / Valitaan tulosaineistolle kansiosijainti ja nimi. Painetaan sitten "Suorita"
Leikkaus hetken riippuen tietokoneen suorituskyvystä ja kuntajako-aineiston mittakaavasta (ja siten aineiston geometrian monimutkaisuudesta).
Nyt sinulla on kuntajako-aineisto meriviivoilla.
Huomaa, että eri mittakaavalle tarkoitetut aineistot ei suositella yhdistettäväksi. Kuntajako on saatavilla vain 1:1 milj. mittakaavalla joten sitä kannattaa käyttää vain 1:1 milj. mittakaava aineistojen kanssa. Jos haluat käyttää vesialue-aineistot eri mittakaavoilla, niin kannattaa rakentaa itse aineisto sopivalla mittakaavalla käyttämällä esimerkiksi MML maastotietokanta-aineistot.
Kommentit