Seuraa

Miten hyödynnän CSS-kieltä GeoServerissä karttojen tyylittelyyn?

GeoServerin avulla voidaan muokata aineistojen kuvaustekniikkaa myös CSS-kielen avulla. CSS on SLD-kieleen verrattuna on käyttäjäystävällisempi tapa muokata kuvaustekniikkaa. CSS-kieltä voidaan hyödyntää GeoServerin CSS Styles -laajennoksen avulla. Laajennos toimii niin, että CSS-kielellä kirjoitettava koodi kääntyy SLD-kieleksi automaattisesti.

 

Seuraavassa animaatiossa on havainnollistettu joitakin CSS-kielen mahdollistamia toimia GeoServerillä (näe suurena: paina kuvaa hiiren oikealla > Avaa uudessa välilehdessä).

 

 

Käytännössä GeoServerin CSS styles -laajennoksen avulla kirjoitetaan haluttu CSS-koodipätkä sille tarkoitettuun kirjoitustilaan ja sitten esikatsellaan ja tallennetaan se tyylinä GeoServeriin.

 

Havainnollistavassa animaatiossa määritetään muun muassa kuntakohtainen väri, postinumeroalueittainen tekstitys, tekstityksen tyyli ja symboliikan otsikot. Lisäksi olisi mahdollista esimerkiksi monistaa alueiden sisään omia png-kuvia tai vaikkapa tekstittää tieviivoja tietä pitkin kulkevin tekstityksin.

 

Alla on esitetty CSS-koodipätkä, jota on hyödynnetty edellä esitetyssä animaatiossa.

 

/* @title Helsinki*/

[kunta=’Helsinki’]

{fill: red;}

/* @title Espoo*/

[kunta=’Espoo’]

{fill: blue;}

/* @title Vantaa*/

[kunta=’Vantaa’]


{fill: green;}

/* @title Kauniainen*/

[kunta=’Kauniainen’]

{fill: gray;}

*{stroke: white;

stroke-width: 0.05;

label: [nimi];

font-fill: white;

halo-color: black;

halo-radius: 1;}

 

Sitä voi käyttää esimerkinomaisesti omassa CSS-tyylittelyssä tai sitten vilkaista GeoServerin CSS-cookbookiin, osoitteesta: https://docs.geoserver.org/latest/en/user/styling/css/cookbook/index.html. Siellä on lukuisia esimerkkejä, jotka auttavat alkuun CSS-kielen hyödyntämisessä.

 

GeoServerin lisäosat löytyvät osoitteesta http://geoserver.org/release/stable/.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
0/0 koki tästä olevan apua
Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

Kommentit