Seuraa

Vinkkejä QGISin taittotyökalun käyttöön

Alkuun pääseminen sekä elementtien lisääminen kartalle

Uudessa QGIS 3 -versiossa lisäät karttaesityksen Projekti-valikon alta New Print Layout kohdasta.

Perustyökalut löydät karttaesitysikkunan työkalupalkista ylhäältä. Voit myös siirtää työkalupalkkeja haluamaasi kohtaan QGIS-ikkunassa.

Piirrä kartta pohjapaperiin Lisää uusi kartta -työkalulla. Siirrä elementtiä -työkalulla voit kohdentaa ja siirtää piirtämääsi karttaa haluttuun kohtaan paperilla sommittelun helpottamiseksi.

Työkalujen avulla voit koota karttaesitykseen tarvittavat elementit, kuten pohjoisnuoli, mittakaava ja selite. Myös lähdetiedot käytetyille aineistoille on hyvä mainita sekä otsikoida kartta asianmukaisesti.

Usein esimerkiksi selitteeseen tulee automaattisesti QGIS:in työtilasta tasoja, joita ei haluta selitteeseen mukaan. Lisäksi tasot on saatettu nimetä työtilassa eri tavalla kuin ne halutaan karttaesityksessä näyttää. Elementtejä voi halutessaan muokata helposti Elementin ominaisuudet -välilehdestä:

Elementin ominaisuudet -välilehti näkyy QGIS:in oikeassa reunassa yleensä oletusarvoisesti, kun klikkaat lisättyä elementtiä. Jos kuitenkin esim. Vahingossa suljet elementti-ikkunan tai se ei ole automaattisesti näkyvissä, voit lisätä sen ylävalikosta Näytä>Paneelit>Elementin ominaisuudet.

Ylläolevassa kuvassa selitteen katkoviivoilla merkityt kohdat halutaan poistaa karttaesityksestä. Tämä onnistuu selitteen elementit kohdasta:


Myös selitteen fontteja voi muokata muuttamalla esim. Tyyliä, väriä ja kokoa:

Mittakaava-elementti

Mittakaava-elementtiä pystyt muokkaamaan myös Elementin ominaisuudet -ikkunasta, kun valitset mittakaavan aktiiviseksi joko klikkaamalla elementtiä kartalla tai valitsemalla sen Elementit-ikkunasta, jonka saa aktiiviseksi ylävalikosta Näytä>Paneelit>Elementit.

Alla olevan kuvan mukaisesti pystyt muokkaamaan janan tyyliä, kokoa sekä yksiköitä.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
0/0 koki tästä olevan apua
Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

Kommentit